Happy dead

Er zijn berichten die nauwelijks commentaar behoeven. Vanavond kwam ik er een tegen op de achterpagina van de NRC, onder het kopje ik@nrc.nl:

dead.jpg

Zeven uur 's avonds: de telefoon. Een welbespraakte jongen informeert naar mijn uitvaartwensen. Hij boft: ik ben in een communicatieve stemming.

Of ik geld heb gereserveerd voor mijn begrafenis ("goed zo, goed zo"). En of ik mijn uitvaart snel verwacht. Ik spreek de hoop uit dat het nog wel even gaat duren. En nee, ik verwacht daarbij geen bezoek uit het buitenland.

En of ik meer of minder dan vijftig bezoekers verwacht. Ik leg hem uit dat dat van de leeftijd van overlijden zal afhangen. Tot slot noteert hij mijn geboortedatum en concludeert: "Dat gaat opschieten."

"There are worse things in life than death. Have you ever spent an evening with an insurance salesman?" - Woody Allen