Fearless selling

Het zijn mooie tijden. De kredietcrisis heet nu recessie. Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik floreer tijdens willekeurig wat voor crisis. Of het nou recessie, depressie of regressie heet, het zal me worst zijn. Dat is geen onverschilligheid, maar de realiteit van zakendoen.

Laat me je uitleggen hoe ik er in sta. Misschien kun je er wat mee.

golfervandemaand.jpg

Ik begrijp het nut van macro-economische gegevens, indexen en statistieken. Die zijn vooral belangrijk om op hetzelfde niveau belangrijke besluiten te nemen. De media verspreiden deze gegevens gretig en voordat je het weet, heb je het idee dat je onderdeel bent van de statistiek. Wrong!

Er zit geen enkele relatie tussen de Nederlandse economische huishouding en die van jou. Je bent één unieke unit in de vergaarbak van Nederlanders en wereldburgers en je hebt twee kansen: je behoort tot de stijgers of tot de dalers. Je kansen om jezelf tot de stijgers te kunnen blijven rekenen worden niet bepaald door statistieken.

Kansen worden bepaald door je passie, je creativiteit, je inzet, je karakter, je overtuigingen, je focus, je autoriteit, je houding, je waarde, en je vermogen om te reflecteren en veranderen.

Een kenmerk van een neergaande curve is dat niemand deel wil uitmaken van de daling; een kenmerk van een opwaartse curve is dat iedereen deel wil uitmaken van de stijging. Het een is driven by fear en het ander is driven by opportunity en in doorgeslagen vorm driven by greed. Herken je deze twee forces in jezelf? Fear laat je aan de grond genageld staan en opportunity brengt je in beweging.

Welke keuze heb jij gemaakt? Gekaderd onderdeel uitmaken van de neerwaartse spiraal of je dynamische vermogens aanspreken en blijven bewegen van de ene naar de andere opportunity?

Laat je niet afleiden door nietszeggende statistieken, politici en economen die met een somber smoelwerk zeggen dat het alleen maar slechter wordt, hitserige media die schuimbekkend genieten van macrosores en alle andere voor jou irrelevante boodschappen.

Omring jezelf met mensen waar je wel wat aan hebt: opportunity makers, top entrepreneurs, succesvolle verkopers, lachende vrienden en klanten met geld. Laat zelfgekozen nieuws in je headlines verschijnen en blijf kansen creëren voor je klanten. Dat geeft ruimte voor iedereen.

Over greed gesproken: wat vind je van m'n nieuwe parkeerplek?