5e dinsdag in december: JPay Day

Goed doorzien, JP. Je had geen andere keus. De wachtgeldregeling is er alleen nog voor falende overheidsdienaars met standplaats Den Haag, de kantonrechtersformule gaat overmorgen op de schop en als voorzitter van een genationaliseerde bank kun je je eigen bonus even niet meer zelf bedenken. Er resteerde je nog maar één optie en die heb je echt heel mooi gespeeld. Als je wilt scoren, moet je wel schieten! In sporttermen heet dit 'stoppen op je hoogtepunt'.

jp-schmittmann.jpg

En trek je niets aan van klagende landgenoten. Die zijn alleen maar jaloers, omdat ze al 26 jaar in de postcodeloterij meespelen en nog nooit wat hebben gewonnen. En moet je kijken als er eentje bijzit die 8 miljoen toucheert: die kan alleen maar janken van vreugde, terwijl-ie er geen reet voor heeft gedaan. Jij bent 26 jaar lang 24/7 bezig geweest om je omhoog te knagen en die inspanning mag best worden beloond.

Niemand die je bedankt voor je gift van 8 miljoen. Je had tenslotte recht op 16 miljoen en hebt genoegen genomen met de helft. Daarnaast ben je ook nog zo aimabel om via het IB-stelsel een dikke vier miljoen te doteren aan de schatkist. Bij elkaar toch 12 miljoen voor de burger, als indirecte aandeelhouder van dé bank. Niemand die zich realiseert dat je met een schamele 4 miljoen thuis komt te zitten. Dan kan ik me voorstellen dat zaken als integriteit en loyaliteit echt helemaal uit beeld gaan.

Uit het profiel van onze volksvertegenwoordigers maak ik op dat Nederland wordt overbevolkt door calvinisten en socialisten. Die zijn beiden erfelijk belast met een ernstige DNA-afwijking op geld, JP. Bij de een is alles zonde en bij de ander is alles te veel. Vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen. Van wie is die quote ook alweer?

By the way, we zijn je snel vergeten. Over Cor Boonstra, Rijkman Groenink en Jan Bennink hoor je ook niemand meer. Die genieten van hun welverdiende rijkdom en rust.

O ja, mede namens alle klanten en de voormalige aandeelhouders: heel hartelijk bedankt voor je fantastische inzet. ABN Amro is onder jouw charismatische bewind een bank geworden waar we écht allemaal van op aan kunnen.

Goed sociaal geacteerd, JP. We houden je in herinnering als een meedenkende, inspirerende en vooral bezielende leider.

En mijn reactie als commercieel vakman: lousy deal. De helft weggeven, terwijl je toch al de pisang bent. Ouch.