Schmittmann's terechte feestje

Bancaire extravaganza in de Telegraaf van gisteren: "De top van ABN Amro heeft ondanks de economisch zware tijden genoten van een exclusief kerstdiner in Loosdrecht. De door de overheid geredde bank spaarde kosten noch moeite om er een onvergetelijk feest van te maken. Het standaard nette interieur was volledig vervangen, omdat de bestuurders van de bank deze niet luxe genoeg vonden. Alle 40 genodigden kwamen met partner en eigen chauffeur bij de zeilvereniging aan. Voor de in totaal 40 chauffeurs werd ook een feestelijke avond geregeld."

schmittmann.jpg


Eigen schuld, JP. Ik heb nog zo gezegd: dat wordt een bommetje. We hebben uitgebreid het budget doorgenomen en je weerwoord staat me nog heel helder voor de geest: "Maar we hebben geld zat!" Ik heb je toen al uitgelegd dat het helemaal OK is om wat mij betreft een miljoen aan feestartikelen uit te geven, maar hou dat feestje bij je thuis.

Tuurlijk weet ik dat je heel wat te vieren hebt. Je hebt weer een liberale baas en je socialistische grootaandeelhouder heeft en plein public geroepen dat gedupeerde spaardertjes hun eigen centen hebben verneukt. En dankzij Bernie Madoff kun je nu tegen je klanten roepen dat jij meer schade hebt opgelopen dan zij en dat ze dus op moeten zouten. Tuurlijk is het logisch dat je met je kornuiten de eindejaarsbonus stuk wilt slaan. Vergeleken met Lehmann Brothers, Bear Stearns en IceSave hebben jullie gewoon een leuk resultaat neergezet.

Je hebt gewoon gelijk als je zegt dat je dingen in perspectief moet plaatsen. Maar ik zou niet zomaar lukraak gaan roepen dat je nog nooit zo weinig geld aan een feestje hebt uitgegeven. Dat begrijp je toch wel, JP? De spaardertjes zitten gewoon nog teveel in hun lokale emotie. Die denken alleen maar aan zichzelf. Nee JP, ze realiseren zich niet dat 'hun' huis gewoon van de bank is. En nee, er is nog niemand die in de gaten heeft dat de grote verdwijntruc ook nog bij 'hun' pensioenfondsen aanklopt.

We hebben deze discussie al vaker gevoerd, JP. Het belangrijkste kenmerk van een klant is dat-ie gewoon heel erg egocentrisch in het leven staat. Die ziet jou niet staan. Klanten zijn net kinderen in een speelgoedwinkel, die denken dat alles gratis is. Dat noem ik nou graaien. Daar probeer ik al twintig jaar aan te wennen. Maar ja, zolang er geld uit komt vallen als je ze op de kop houdt, moet je niet zeuren. Toch?

Ja, ik weet het, ik weet het. Jouw feestje klopt gewoon helemaal, JP. Maar de stem van het volk verstomt vanzelf weer een keer. Het enige dat ik tegen je zeg is: houd je tot die tijd gedeisd en doe geen domme dingen. Het is voor je eigen bestwil.